Barista Exchange

Din dorința de a crea o unitate între echipele de barista, dar și pentru a-i ajuta să se apropie și să înțeleagă mai bine  comunitatea #peopleofmeron, am început derularea proiectului ”Barista Exchange”.

Cum funcționează?

În fiecare lună, doi dintre colegii noștri își fac bagajele și pleacă într-un schimb de experiențe de la București , Cluj-Napoca și Satu Mare, iar la sfârșitul perioadei împărțim idei și savurăm povești, pe care, bineînțeles, le împărtășim cu voi.

Iată o reinterpretare a celor două locații privite prin ochii celor doi colegi care au avut ocazia să participe la prima ediție de Barista Exchange.

Dorin, barista @ Meron Cișmigiu

Primii pași în lumea cafelei i-am făcut pe 1 August, în urmă cu aproximativ trei luni. Am fost captivat foarte rapid și ușor de diverisitatea unui domeniu care la o primă vedere superficială pare banal, însă pentru un perfecționist, și aici subscriu, nimic nu este banal. Pas cu pas am ajuns de la a face cremă în ceașca de cappuccino, la a participa la Campionatul Național de Aeropress. Chiar dacă prestația mea la campionat nu a fost remarcabilă, atunci am avut primul contact cu comunitatea iubitorilor de cafea din România și totodată am observat cum oamenii încep să pună preț pe o industrie care încă este la început și care are oportunitatea de a se dezvolta frumos.

În primele mele discuții cu headbarista Meron, Delia Avram, mi-a fost prezentat un proiect care urma să ia naștere în scurt timp, Barista Exchange. Acesta implica schimbul de experiență între bariștii de la Meron. În scurt timp am aflat că am fost selectat pentru exchange cu un barista din Cluj, iar de aici începe aventura noastră.

Primele impresii?

În prima dimineață am fost la un curs de introducere în lumea cafelei pe care l-a ținut Delia la Meron Platinia. Există diferențe de la o locație la alta, începând de la modul de organizare, la originile pentru espresso și brew și până la diversitatea colectivului. Totuși, indiferent de persoana din staff cu care am avut plăcerea, discuțiile au fost la fel de călduroase.

Coffee Trip

Nu puteam să stau o săptămână în Cluj fără să îl iau la pas și să încerc diferite coffee shopuri, la recomandarea și în compania Deliei. Cele mai bune cafele pe care le-am băut în Cluj? Probabil o să fiu acuzat de subiectivitate sau lipsă de imparțialitate dar, de departe, cea mai bună cafea am băut-o la Meron Central, Ethiopia Kayon Mountain, natural uscată. A doua cea mai bună cafea a fost la Eggcetera, Rwanda spălată. Și ca să aleg un loc trei, ar fi un blend de la Let’s Coffee, din trei origini pe care sper să nu le fi uitat: Guatemala, Ethiopia și El Salvador.

Meron Cișmigiu vs Meron Vivo!

Diferențele dintre cele două locații sunt mari, dar nu atât de mari încât să te bulverseze. Mi s-a părut normal ca fiecare locație să aibă o identitate proprie, indiferent de asemănările izbitoare care o leagă de celelalte. Totuși, plecând de la o locație în care puteai găsi cel mult patru persoane în spatele barului și niciodată pe toate patru deodată, și ajungând să împarți barul cu alte șase, șapte persoane în același timp, este un pas uriaș. La Meron Vivo! am auzit o grămadă de nume și am văzut o grămadă de fețe noi, tinere, pasionate și pregătite să cunoască mai mult și să se dezvolte. De la Cristi, Mișu, Rebeka și Cosmin, persoanele cu care mi-am petrecut majoritatea timpului la Vivo!, am avut foarte multe de învățat, probabil chiar mai multe decât am putut să învăț, și mă refer la disciplină, profesionalism și amabilitate. (Ah, am învățat și wave heart. Mulțumesc, Cristi!)

Colectivul de la Cluj a fost foarte iubitor și călduros, am avut ocazia să ajung în fiecare locație Meron, însoțit de Delia, de prieteni de prin Cluj, sau singur și de fiecare dată mi s-a oferit o cafea delicioasă și un zâmbet chiar mai cald decât cafeaua.

Bogdan, barista @ Meron Vivo!

Meron Cismigiu este o locație care mi-a oferit o experiență plăcută, mai ales datorită oamenilor cunoscuți acolo. Echipa Meron Cișmigiu își pune tot interesul, farmecul și pasiunea pentru  putea oferi celui care ne calcă pragul noi viziuni despre lumea cafelei de specialitate.

Ei m-au învățat că trebuie să ofer mai multă atenție celor cărora le prepar produsul și că rețeta perfectă nu este cea standard în care urmărești strict un rețetar, ci una la care se adaugă interacțiunea cu persoana din fața espressorului. Am să scriu câteva cuvinte despre fiecare din ei:

Cătălin – un om plin de viață, pregătit mereu să ajute, să învețe și să colaboreze. Termenul de ”cel mai bun” nu există pentru el, la fel cum nu există nici concurență absurdă. Este o persoană foarte deschisă și comunicativă, și iubește ceea ce face.

Miruna – omul perfect pentru a transmite povestea cafelei și a cafenelelor Meron. Agitația ei și faptul că nu se sfiește să spună adevărul te țin antrenat pe parcursul întregii zile.

Mihaela – mereu concentrată pe ordinea, liniștea clientului și siguranța casei de marcat. Mereu ordonată!

Allie -Mulți nu ar fi crezut, dar Allie e cea mai empatică persoană de la Meron Cișmigiu. Ea va știi mereu cum să se pună în pielea celui din fața espressorului și să-i explice exact așa cum ar vrea el să audă ce presupune acel 18 g/36/28 s.

Împreună cu Dorin, ei reprezintă Meron Cișmigiu!

Dacă Meron înseamnă oameni, ei formează un Penta Meron cu și despre fiecare personalitate.

Despre clienți nu zic nimic. Mi-au plăcut mult cei de acolo.

more stories about coffee and the team: meron.coffee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *