29-30 octombrie 2022, două zile de explorări de cafea și ciocolată artizanală, socializare, Campionatul Național de AeroPress și un spectacol de jazz experimental
Ediția a 6-a a Slow Coffee Festival are loc pe parcursul a 2 zile în perioada 29-30 octombrie 2022, la Galeriile Senat – Combinatul Fondului Plastic, București și cuprinde în structura sa: Competiția Națională de Aeropress, ateliere și prezentări pentru cei care doresc să își deschidă un coffee shop sau vor să se specializeze în acest domeniu, o zonă expozițională bogată cu produse pe bază de cafea și echipamente și multe suprize pentru vizitatori.
Festivalul cafelei de specialitate înseamnă oferirea unei experiențe complete de festival aducându-i titlul de „Cel mai important eveniment al cafelei de specialitate din România”, cu intrare liberă pentru toți iubitorii și pasionații de cafea.
Expoziția deschisă vizitatorilor pe parcursul celor doua zile de festival:
Pentru prima oară în România, festivalul are ca element de noutate Green Village, un concept care aduce în prim plan cafeaua verde și originile diverse ale acesteia. Participanții vor putea afla totul despre cafeaua verde, direct de la specialiști din străinătate, precum Lattore & Dutch, Falcon Coffees, Kamba, 1000 Hills Products Coffee, Cuprima, Artisan Green Bean, companii care se ocupă cu tradingul de cafea verde și care colaborează cu multe prăjitorii, atât de la noi din țară, cât și din afară.
La Slow Coffee Festival își dau întâlnire, în cadrul Roaster’s Village, prăjitori renumiți de cafea de specialitate din țară, dar și din străinătate. Iubitorii de cafea își vor recunoaște cafenelele iubite și apreciate de ei și vor degusta cafele de la următorii prăjitori: Boiler, Guido, 29 Roastery Sibiu, MABO Coffee Roasters, Coffee Cup Cluj, A Roastery Oradea, Urban Vibe Roastery, Papa Jacques, Nomonym Roastery, Sumo Coffee Roasters – Irlanda, Meron Roastery, Arusha Baia Mare, Prăjitoria cu Povești Câmpina (afacere socială).
Vizitatorii vor putea afla informații și vor avea posibilitatea de a achiziționa echipamente profesionale de prăjit și preparat cafea, chiar și pentru acasă. Vor regăsi cafea proaspăt prăjită, sucuri, ciocolată artizanală, brownies, până la soluții digitale pentru afaceri mici, compostere, artiști cu tricouri handmade, cursuri de calificare cafea și multe alte surprize pe care le vor descoperi în cele 2 zile de festival.
Firmele prezente vor fi: MABO Coffee Roasters, Kofi Ti, Meron Roastery, BOB Coffee Lab, Sloane, Corretto, Ebriza, Friddi Gelato, Vodafone, Delonghi, Eutron Invest Romania, Olympus, Cromatic Studios, Energovita, Artisan Coffee Gear, Croitoria de cafea, Liv story – craft chocolate (concept from bean to bar), Lucifer’s Brownies, LP – personal collection, Cafeneaua Nației, Berliner Donuts, Andrei Tecau – lansarea centrului de educație cursuri SCA, Martin Christy – Cursuri IICC (pentru profesionistii în cacao), Humance Cosmetics și Job Bank pentru industrie.
„Am pornit festivalul cu dorința puternică de a crea un spațiu în care toată lumea este binevenită, de a pune deoparte diferențele și de a împărtăși cunoștințele noastre. În cadrul festivalului ne angajăm să creăm afaceri durabile și prietenoase care funcționează pe baza valorilor etice, unde toți lucrăm împreună pentru fiecare dintre noi, acționând în prezent și având un impact pozitiv asupra viitorului. Și vrem să facem toate acestea cu bucurie.” Laura Roshanian, organizator Slow Coffee Festival.
Campionatul Național de AeroPress
În cadrul celei de-a doua zile de festival are loc Campionatul Național de AeroPress, un fenomen global condus de fani, în care concurenții din peste 60 de țări se distrează de minune pentru a face cea mai bună ceașcă de cafea, folosind rețeta lor preferată de AeroPress. Fiecare eveniment înseamnă o competiție intensă, culminând cu alegerea câștigătorului care va merge la Campionatul Mondial de AeroPress, care va avea loc în perioada 1-3 decembrie, în Vancouver, Canada.
Anul acesta 72 de participanții din toată țara vor concura cu o cafea prăjită de Teodora Pitiș, fondator al prăjitoriei artizanale Sloane, care este și cafeaua parteneră a Slow Coffee Festival 2022. Participanții vin atât din rândul bariștilor, cât și a celor pasionați de cafea, fără experiență în bar.
Juriul competiției este compus din specialiști ai industriei cu mulți ani de experiență în spate, precum:
Stefanos Domatiotis – Head Judge, World Brewers Cup Champion, several times WBC finalist, World Coffee Events Judge and authorized SCA trainer;
Bogdan Georgescu – Vicecampion Mondial la Prăjit Cafea, fondator Mabo Coffee;
Daniel Horbat – World Cup Taster Champion, fondatorul Sumo Coffee Roasters;
Anca Ungureanu – Co-fondator al brandului Beans&DotS coffee shop & kitchen, reseller exclusiv pentru România al The Barn Coffee Roaster, iar din 2022 membru al Boardului Muzeului de Artă Recentă;
Klaus Thomsen – Campionul Mondial Barista din 2006, înainte de a fonda The Coffee Collective, Danemarca, scopul lui fiind de a crea experiențe excepționale de cafea, stabilind în același timp ștacheta ridicată pentru transparență și plăți directe către fermieri.
Shady Bayter – fermier cafea verde din Columbia, fondator al Forest Green Coffee
Ateliere pentru afaceri în industria cafelei de specialitate
Slow Coffee Festival 2022 găzduiește ateliere dedicate celor care sunt interesați de industria cafelei de specialitate. De la cum să îți deschizi un coffee shop, ce investiție ai nevoie, care sunt echipamentele necesare, care sunt pașii practici, până la cursuri de specializare în domeniu, dedicate bariștilor sau chiar celor care doresc să cunoască mai îndeaproape universul cafelei de specialitate.
Întreabă-mă orice! – Dragoș Pătraru
Cum deschid un coffee shop – Victor Grosu
Elevate your espresso! – Stefanos Domatiotis
Echipamente necesare unui coffeeshop? – Artisan Coffee Gear
Construind comunități vibrante în jurul nostru – Asociația Artisan Coffee Community
Soluții de digitalizare pentru micii antreprenori – Vodafone Business
Zero Waste in coffeeshops – Dan Tone, CEO Eutron Invest
Fundamentele unui plan de afaceri solid – Dan Berciu, CFO Ronin
Community brand – un workshop despre impactul brandului pentru afacerile mici în formarea unei comunități – Daniel Stoicescu Cromatic Studios
Pe lângă atelierele de învățare, oportunitățile de business sau de job, campionat și degustări, Slow Coffee Festival își așteaptă vizitatorii și cu momente de distracție și spectacol. În cele 2 zile de festival aceștia nu trebuie să rateze intrarea liberă la spectaculosul Concert de Jazz Experimental, la care se adaugă și improvizație muzicală cu mai multe instrumente dintre care chitară, pian, tobe și instrumente de suflat. Întreaga atmosferă de festival este orchestrată de experimentatul MC Liviu Frățilă. Pe lângă concert, impresionantă va fi și proiecția vizuală pe pereții Combinatului Plastic.
Noutăți despre eveniment se regăsesc în pagina dedicată evenimentului aici: https://bit.ly/3St1elB
Slow Coffee Festival este organizat cu sprijinul mai multor parteneri:
Full Event Partner: UniCredit Bank
Coffee Partner: Sloane Coffee
TV Partner: PrimaTV
Main Partners: Cromatic, Vodafone, De’Longhi, Sproud, Bialetti,
Media Partners: Perfect Daily Grind
Industry Partners: Olympus, Eutron Invest Romania.
————————————————
Slow Coffee Festival este organizat de Artisan Coffee Gear, firmă specializată în vânzarea de echipamente profesionale pentru prepararea cafelei, în colaborare cu Asociația Artisan Coffee Community.
Artisan Coffee Gear, fondată de Laura și Afshin Roshanian, este distribuitor național pentru La Marzocco și Modbar, distribuitor exclusiv pentru o linie de top reprezentată de râșnițele Mahlkonig, prăjitoarele Probat, Marco Beverage Systems și Puqpress. De 6 ani pe piața din România, Artisan Coffee Gear pune la dispoziția industriei de cafea cele mai performante aparate și echipamente și conectează membrii comunității cu furnizori de ingrediente și produse de calitate, pentru a proteja afacerile și inițiativele antreprenorilor din industria cafelei artizanale.
Asociatia Artisan Coffee Community, angajată în nevoile comunității, a demarat proiectul de înregistrare a ocupațiilor specifice domeniului în C.O.R. unde a si reusit sa introduca primele 6 meserii: Barista, Degustător de cafea, Operator prelucrare cafea, Operator măcinare cafea, Expert în prăjirea cafelei, Director import-export cafea, ceai, cacao și mirodenii.